Τι είναι το περιβόητο db

Τι είναι το περιβόητο db

Τι είναι όμως το περιβόητο db;

Ας ξεκινήσουμε με κάτι πολύ απλό...

Το ανθρώπινο αυτί για να αντιληφθεί ως διπλάσιας έντασης έναν ήχο αυτός θα πρέπει να είναι περίπου 9db ισχυρότερος, όχι 3db όπως οι περισσότεροι πιστεύουν...

To decibel είναι λογάριθμος μιας αναλογίας. Μπορεί να είναι μια αναλογία πίεσης ή ισχύος ή μια αναλογία ηλεκτρικής τάσης. Το db είναι μια λογαριθμική μονάδα που σημαίνει ότι μπορεί να εκφράσει μεγάλα μεγέθη με σχετικά λίγα αριθμητικά ψηφία. Για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτό το λόγο των δύο μεγεθών που συγκρίνονται, ας υποθέσουμε ότι ένας ενισχυτής οδηγεί ένα μεγάφωνο με ισχύ 1watt και παράγει ακουστική πίεση 90db. Για να παράγουμε ακουστική πίεση 93db χρειαζόμαστε ισχύ 2watt, το οποίο σημαίνει ότι η αύξηση της πίεσης κατά 3db προϋποθέτει διπλασιασμό της ισχύος του ενισχυτή μας. Παρομοίως….

4 watts παράγουν πίεση 96db

8 watts παράγουν πίεση 99db

16 watts παράγουν πίεση 102db

32 watts παράγουν πίεση 105db

64 watts παράγουν πίεση 108db

128 watts παράγουν πίεση 111db

256 watts παράγουν πίεση 114db

512 watts παράγουν πίεση 117db

1024 watts παράγουν πίεση 120db κ.λ.π

Όταν ο ήχος έχει την κατώτατη ένταση (10-12watts / m τετραγωνικό), τότε η στάθμη έντασής του είναι 0db. Αυτή η στάθμη των db ονομάζεται και ένταση κατωφλίου. Αυτό που πρέπει να μας μείνει πρακτικά είναι ότι μικρές αλλαγές στα db απαιτούν μεγάλες αλλαγές στη δύναμη-ισχύς.

Ας σημειώσουμε εδώ ότι η απόκριση του αυτιού στην ένταση του ήχου, εξαρτάται από τη συχνότητα, δηλαδή το αυτί μας δεν ακούει με την ίδια ένταση όλες τις συχνότητες.

Η συχνότητα των 1000Ηz (1ΚΗz) είναι μια συχνότητα όπου το αυτί μας έχει τη μέγιστη ευαισθησία (η ανθρώπινη φωνή εκτείνεται γύρω από αυτή τη συχνότητα) γι? αυτό και θεωρείται η συχνότητα αναφοράς (standard) για πάρα πολλές μετρήσεις ακουστικής.

Παραθέτουμε παρακάτω μερικά παραδείγματα ακουστικής στάθμης.

30db, πολύ απαλός ψίθυρος

55db, θόρυβος περιβάλλοντος

85db, δρόμος σε ώρα αιχμής

100db, θόρυβος τραίνου

120db, απογείωση αεροπλάνου στα 60m

195db, εκτόξευση πυραύλου

Αρκεί να πούμε ότι η διαρκή έκθεση σε στάθμες άνω των 120db προκαλούν κώφωση γι΄αυτό προσοχή….

ΠΙΣΩ